top of page
  • lauragripenberg

Kasvihuonekausi alkaa!

Kasvihuoneviljely on minulle suhteellisen uusi aluevaltaus, vaikka olenkin puutarha-alan ammattilainen. Sain nimittäin ensimmäisen ihan oikean kasvihuoneeni vasta muutama vuosi sitten. Nyt lähestyvä kausi on siten vasta kolmas. Tässä lajissa joutuu huomaamaan, että moni asia pitää oppia ihan kokeilemalla. Kerrostalopihojen suunnittelu ei anna automaattisesti valmiuksia tomaatinviljelyyn.


Pakkasen huurustama kasvihuone odottelee kesän asukkeja.


Viime syksynä istuin keittiössä ja mietin, miten ihmeessä tulin kasvattaneeksi näin hirvittävät määrät chilejä!! Oli jos jonkinmoista sorttia, keltaista, punaista, mustaa… Kuivattuna ja etikkaliemeen säilöttynä, pakastettuna… otinpa kasvihuoneesta yhden ruukun sisällekin, talven varalle. Tuputin kavereille ja vein tuliaisiksi. No, lupasin myös itselleni, että seuraavana kesänä pysyn järjen rajoissa enkä kasvata mitään yli oman tarpeen.

Helmikuussa minuun iskee kuitenkin taimikuume! Viime vuoden siemenkokoelma täytyy inventoida. Pitää tutkia siemenkauppojen tarjoamat uutuudet, lukea muistiinpanoista, mitkä lajikkeet onnistuivat hyvin, mitkä taas epäonnistuivat. Mitä ostaa tänä vuonna mahdollisesti valmiina taimina?





Olen näinä parina vuotena vakiinnuttanut kasvihuoneviljelyyn muutamat lajit, tomaatit, kurkut, paprikat ja chilit. Ensimmäisenä vuotena kasvatin siellä myös kukkia, mutta ahneus vie voiton estetiikankaipuusta. Kasvihuoneeseen mahtuvat enään vain satoa tuottavat lajit! Basilika ja rosmariini saattavat päästä sisälle, jos kevät on kylmä.


Olen oppinut että esikasvatus kannattaa aloittaa ennemmin vähän myöhässä kuin liian aikaisin. Taimet venähtävät helposti sisätiloissa pitkiksi luikeroiksi, jonka jälkeen niistä ei oikein enää saa kunnollisia. Siemenet kylvän suoraan pikkuruukkuihin, jotka teen sanomalehdestä puisella ruukkumuotilla. Tämä on mielestäni ihan ehdoton, materiaali on ilmaista ja kierrätettyä ja sanomalehtiruukut kestävät hyvin sen ajan kun on tarve. Kun potin sitten istuttaa, hajoaa se nopeasti ja juuret pääsevät kehittymään nopeasti vahvoiksi.

Kesän ehdoton suosikkini on kurkku. Mistä mahtaa johtua, että se itse kasvatettu maistuu niin hurjan hyvältä, vaikka eihän kurkku oikeasti maistu juuri miltään. Kokemukseni mukaan kannattaa satsata lajikkeeseen, josta ei tule kitkerä, vaikka sitten satomäärä olisi vähän vaatimattomampikin. Hyväksi lajikkeeksi osoittautui viime kesänä ’Femspot’ F1- hybridi. Sen sijaan ’Arola’, joka on hyönteispölytteinen, teki kovin pienen sadon. Paljon puhuttu hyönteiskato vaikuttaa jo ihan oikeasti, tai sitten ylikuuma kasvihuoneeni ei vain houkutellut pölyttäjiä paikalle. Tänä vuonna aion kokeilla ihan huvin vuoksi pesusienikurkkua, (Luffa aegyptiaca). Siemeniä löysin Hyötykasviyhdistyksen nettikaupasta.


Tomaatteja minulla oli viime vuonna viittä eri kasvihuonelajiketta. Lisäksi kasvatin lavassa ’Outdoor Girl’ nimisiä runkotomaattia, joka teki ihan hyvän sadon, pulskia punaposkia. Ikävä kyllä joku muukin oli huomannut herkut, koska niitä ei jäänyt kovin paljon omaan käyttöön. Epäilen peuraa, koska hedelmät oli imaistu tertuista kokonaisina.

Kirsikkatomaateista oma suosikkini on ehdottomasti ’Yellow submarine’. Keltainen hedelmä on kypsänä makea kuin karkki ja muotokin on hauskan pisaramainen. ’Rosella’ oli myös kaunis ja maukas. Runkotomaateista ’Ruthje’ on luotettavaa peruskamaa ja pysyy hyvin kypsänäkin kiinni tertussaan. ’Yellow submarinet’ sen sijaan tipahtelevat helposti lattialle ja halkeilevat, joten niiden kanssa pitää olla tarkkana. ’Red Zebra’ oli uusi tuttavuus. Raidallinen hedelmä on jännittävän näköinen ja olisi ollut kiva saada niitä vaikka salaattiin antamaan väriä mutta toisin kävi. Yksikään hedelmä ei ehtinyt kypsyä vaan kiinnityskohtaan muodostui mätää ja hedelmä halkesi tai putosi tertusta ennen aikojaan. Lieneekö syynä ollut viidakoksi muuttunut kasvihuone tai huolimaton kastelu, joka päästi ikävä kyllä taimet välillä kuivahtamaan. Joka tapauksessa seeprat jäävät tänä vuonna repertuaarista pois, ehkä ensi vuonna taas uudestaan. Ylipäänsä tomaatti ei tykkää kuivahtamisesta, joten tänä vuonna aion viritellä jonkinlaisen kastelujärjestelmän kasvihuoneeseeni.


Vuoden vihannes on tänä vuonna paprika. Parin perusvarman lajikkeen lisäksi ajattelin kokeilla uutuutta, nimittäin suippopaprikaa. Kaupasta ostettuna suipot ovat omia suosikkejani, joten odotukset ovat korkealla tämän suhteen. Valitsemani lajikkeen nimi on ’Ferenc Tender’. Lisäksi kokeilen myös hauskalta kuulostavaa kirsikkapaprikaa, ’Yellow Tomato’. Lajike sopii erityisesti ruukkuviljelyyn pienen kokonsa puolesta. Lisäksi luvataan, että se on koristeellinen, joten odotan jännityksellä mitä sieltä tulee!


Koska tänä vuonna aion pitää taimimäärän kohtuullisena, niin että taimillani on oikeasti tilaa kasvaa ja hengittää, kylvän vain muutaman siemenen kutakin lajiketta. Tai ehkä nyt kuitenkin kylvän useamman, taimiahan voi sitten vaikka antaa kavereille lahjaksi. Ainakin yksi ystäväni tuskastuu kylläkin jokavuotisista taimilahjoistani. Ainahan taimia voi myös myydä FB-kirppiksellä, jos ei muuten saa niitä sijoitettua.

470 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page